Skoro svako od nas ima u kući određenu količinu alata – bilo da ste amater, hobista ili profesionalac – negde u nekoj kutiji ili ostavi imate šrafcigere, klješta, čekić i još par sitnica koji su vam neophodne za sitne (ali i krupnije) popravke po kući.

Čim čitate ovaj blog, spadate u onu grupu ljudi koja je svesna da je kvalitet alata koji imate veoma bitna stavka. Ali isto tako bitno je i način na koji se alat čuva. Iako deluju veoma očigledno, ovi saveti zaista mogu pomoći da vaš alat duže traje i da uštedite pare.

Pravilno odlaganje i čuvanje alata

U zavisnosti od prostora kojim raspolažete (plakar, ostava ili, recimo, namenska radionica) alat možete da odlažete na nekoliko različitih načina:

 • Namenske kutije za alat – jedan su od najčešćih izbora, posebno što se lako slažu i lako organizuju a obezbeđuju i prenosivost posebno onog alata koji najčešće koristite.
 • Namenske police za alat – idealne za radionice, garaže i druga mesta gde ima više prostora; alat je uredno raspoređen i lako vidljiv
 • Namenska kolica za alat – najčešće vidljiva u radionicama ili kod polu-profesionalaca, ova kolica su idealna kombinacija funkcionalnosti i optimizacije prostora.

Jedan od najvećih neprijatelja alata je rđa koja nastaje usled vlage u prostoru gde se čuva. Podrumi, garaže i slična mesta imaju veću količinu vlage i jako je bitno da se takve prostorije greju i provetravaju kad god je moguće. Postoje i uređaji za smanjenje vlage koji dosta pomažu.

Kao priručno sredstvo možete koristiti i kesice sa silika kuglicama koje uspešno izvlače vlagu iz kutija, fioka i sličnih mesta gde odlažete alat.

Čišćenje ručnog alata

Mnoge mrzi da odmah posle obavljenog posla očiste alat, ali svaki profesionalac će vam reći da je ovo ključ uspešnog održavanja svakog alata. Tih par sekundi koje je potrebno da se alat očisti vam mogu uštedeti dosta novca na kraju dana.

Ručni alat se najlakše čisti krpom. Ako je baš zaprljan, voda i sapun su najjednostavnije rešenje samo je bitno osušiti ga posle. Gde je potrebno isprskajte i WD-40 i blago prebrišite krpom.

Pored samog alata, nije loše obrisati s vremena na vreme i mesta gde se alat čuva (kutije, police, kolica…) pošto se vremenom tamo nataloži velika količina prljavštine.

Održavanje ručnog alata

 • Pored pravilnog odlaganja i čišćenja nakon upotrebe, veoma je bitno s vremena na vreme baviti se  i njegovim održavanjem. Na ovaj način ćete dramatično produžiti upotrebljivost vašeg alata i izbeći eventualne povrede.
 • Drvene drške je dobro prebrisati lanenim uljem s vremena na vreme. U slučaju pucanja drške, lepak za drvo je bolje rešenje nego epoksi lepak.
 • Rđa sa alata ne bi trebalo da se skida šmirglom koja grebe metal, već je najbolje isprskati WD-40 i grubim sunđerom sastrugati rđu kad je sprej razgradi nakon čega treba obrisati višak spreja. Za jako zarđali alat, postoje namenska sredstva koja su jača i sa kojima treba pažljivo rukovati.
 • Metalna sečiva bi trebalo redovno oštriti i podmazivati.

Održavanje vašeg alata traži od vas da odvojite malo vremena ali krajni efekat je višestruk – ne samo što štedite novac već veoma pozitivno utičete na kvalitet i zadovoljstvo pri radu.

 • Gost

  2016-04-06 15:23:15

  Odličan tekst

 • Unior Teos

  2016-01-04 14:08:10

  proba test